Vyhledávání
      

trubil (Onopordum acanthium)

Letničky > 

Barva olistění: 
zelená
Tvar květu: 
úbor
Tvary listů: 
zubaté, okrouhlé
Typy listů: 
listnaté, opadavé
Použitelné části: 
květ, list
Použití: 
v lékařství, v potravinářství
Náročnost: 
slunce, polostín, sucho, teplomilná, hlinité půdy, propustné půdy, nenáročné

Fotogalerie (5 fotek):
         Další fotky >>>

Popis rostliny:  
Trubil je mohutná dvouletá nebo jednoletá ozimá bylina. Nažky jsou uspořádány asi po sto kusech v kulovitých úborech, které mají mnoho mnohořadých, šídlovitě zašpičatělých zákrovních listenů. Plody jsou úzce vejcovité nebo kapkovité, na bázi prodloužené v pupek, na vrcholu uťaté se zbytky čnělky a přisedlým jednořadým, pérovitým chmýrem. Plody jsou většinou prohnuté. Oplodí je žebernaté, příčně svraštělé, lysé, slabě lesklé nebo matné, šedohnědé nebo šedé. Plody jsou jednobarevné nebo tmavě mramorované nebo žíhané, chmýr je světle hnědý. Nažky jsou asi 5 mm dlouhé a 2,5 mm široké, chmýr je dlouhý asi 8 mm.

Klíční listy jsou oválné ž široce oválné, 15 - 18 mm dlouhé, lysé, na konci široce zaokrouhlené až nepatrně vykrojené, naspodu zúžené v řapík. První listy jsou střídavé, tvoří přízemní růžici, jsou oválné, první dva listy jsou na okraji čepele a na jejím konci nevýrazně zubaté, jednotlivé zoubky jsou zakončené krátkými osténky, delší listy jsou hrubě zubaté, s delšími pichlavými ostny na konci zubů i s drobnějšími osténky na zářezech. Listy jsou 30 - 60 mm dlouhé, naspodu zúžené v krátké, ploché řapíky, mají patrnou zpeřenou žilnatinu a jsou vlnatě chlupaté, v dolní části a na řapících až pavučinatě běloplstnaté.

Čeleď:
Asteraceae – hvězdicovité

Výskyt:
Druh roste na pustých místech, rumištích, železničních i silničních náspech, v teplejších oblastech.

Množení:
Rostlina se množí pouze generativně velkými nažkami, které dozrávají od srpna do pozdního podzimu. Klíční rostliny se objevují od konce léta do počátku podzimu, nebo zjara v březnu a dubnu.

Použití:
Druh se používá v lidovém léčitelství, z mladých listů je možné připravit jarní salát, mladé úbory se místy používají jako artyčoky.


 
 

Reklama - Kontakt
Copyright © 2010-2013 AtlasRostlin.cz
Publikování nebo šíření jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu je zakázáno.