Vyhledávání
      

šťavel kyselý (Oxalis acetosella)

Trvalky > 

Doba plodu: 
Červen
Barva květu: 
bílá
Barva olistění: 
zelená, plstnaté
Tvary listů: 
okrouhlé, řapíkaté
Typy listů: 
listnaté, opadavé
Použitelné části: 
list, stonek
Použití: 
v lékařství
Náročnost: 
polostín, stín, vlhko, hlinité půdy, nenáročné, humózní půdy

Fotogalerie (6 fotek):
         Další fotky >>>

Popis rostliny:  
Šťavel kyselý je drobná, vytrvalá bylina, jejíž listy vyrůstají přímo z oddenků.

Květy vykvétají brzy na jaře, jsou bílé.

Plodem je pětipouzdrá tobolka, v obrysu oválná, ve vrcholu pozvolná, k bázi náhle zúžená. Má pět silně vyniklých žeber, mezi nimiž jsou ještě zvlněná žebra, kterými tobolka puká. Tobolky jsou hladké, lysé, v době zralosti zelené nebo zelenohnědé barvy. Vytrvávající kalich sahá asi do jedné třetiny plodu a je chlupatý. Tobolka je asi 8 mm dlouhá a 6 mm široká. Plody, které jsou po jednom na vrcholu dlouhé stopky, mají asi osm semen.

Semena jsou vejcovitá, na bázi mírně zašpičatělá, na vrcholu zaokrouhlená, po obou stranách semena je šest až sedm podélných žeber, která jsou často zvlněná. Barva osemení je rezavě hnědá. Semena jsou průměrně 2,5 mm dlouhá a 1,5 mm široká.

Klíční listy jsou okrouhlé, mají 5 - 6 mm v průměru, na konci úzký, nepatrný výkrojek, jsou krátce řapíkaté, lysé až roztroušeně kratince chlupaté. První listy vyrůstají střídavě a vytvářejí přízemní růžici, jsou trojčetné, s jednotlivými lístky obsrdčitými, přisedlými, roztroušeně chlupatými na okraj čepelí a na řapících a nepatrně také na rubu čepelí. Řapíky prvních listů jsou 20 - 30 mm dlouhé.

Čeleď:
Oxalidaceae – šťavelovité

Výskyt:
Druh roste v humózních lesích z nížin až do hor, tvoří rozsáhlé porosty světle zelených listů, které připomínají jetelové čtyřlístky.

Množení:
Rostlina se rozmnožuje pouze vegetativně, podzemními oddenkovými výběžky, ale také generativně semeny, která zrají v červnu a jsou ihned po dozrání vymršťování z plodů na vzdálenost až jeden metr. Klíční rostliny se objevují brzy zjara.

Použití:
Rostlina obsahuje více než 1% kyseliny šťavelové a je někdy používána v lidovém léčitelství. Je jedovatý, je nutné dbát na to, aby ho nekonzumovaly děti.


 
 

Reklama - Kontakt
Copyright © 2010-2013 AtlasRostlin.cz
Publikování nebo šíření jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu je zakázáno.