Vyhledávání
      

maranta třtinová (Maranta arundinacea )

 

Trvalky > 

Výška rostliny: 
do 45.0 cm
Barva květu: 
bílá
Barva olistění: 
zelená
Tvar květu: 
klas
Tvary listů: 
celokrajné, vejčité
Typy listů: 
listnaté, opadavé
Použitelné části: 
stonek
Použití: 
v lékařství, v potravinářství
Náročnost: 
slunce, vlhko, teplomilná, hlinité půdy, propustné půdy, náročné, vysoká vzdušná vlhkost

Fotogalerie (0 fotek):

Popis rostliny:  
Maranta třtinová je vytrvalá bylina, s 5 -45cm dlouhým, 1,5 -2cm tlustým, šupinatým oddenkem a s kolénkatým, 1 -3m vysokým stonkem.

Listy jsou střídavé, dvouřadě uspořádané, s celokrajnými, podlouhle vejčitými čepelemi. Spodní listy mají dlouhé řapíky, horní mají dlouhé objímavé pochvy.

Květy jsou bílé, souměrné s 3cípou trubkovitou korunou, uspořádány v koncovém klasovitém květenství.

Plod je jednosemenná tobolka, která puká třemi chlopněmi.

Čeleď:
Marantaceae – marantovité

Původ:
Druh pochází z tropických oblastí Jižní Ameriky, z Guayany a západní Brazílie. V současné době se pěstuje i ve Střední Americe, jihovýchodní Asii, na indickém poloostrově, v Austrálii a Jihoafrické unii.

Pěstování:
Rostlina se v našich klimatických podmínkách pěstuje ve sklenících některých botanických zahrad, jiné druhy se pěstují jako pokojové.
Pěstuje se na hlubokých půdách a ve vlhkém prostředí s průměrnými teplotami alespoň 20°C, je velmi citlivá na mráz, v suchém podnebí dává jen drobné, na škrob chudé oddenky.
Sklízet se začíná když listy začínají žloutnout, asi za 10 -12 měsíců. Vyorané a vykopané oddenky se buď zpracovávají ihned, nebo se mohou před upotřebením několik týdnů skladovat. Sklizené oddenky se perou, loupají a krájejí na drobnější kousky, ze kterých se vyluhuje škrob, který se propíráním ve vodě čistí a potom suší. Marantový škrob je velmi jemný, bílý, bez chuti a zápachu.

Použití:
Domorodí obyvatelé upravují oloupané oddenky jako potravinu. Oddenky se nedají používat syrové, protože jsou jedovaté, ale Indiáni používají šťávu z nich získanou jako prostředek proti účinkům šípových jedů, proti uštknutí jedovatými hady nebo bodnutí jedovatým hmyzem. Vařením a pečením se jedovatost oddenků ztratí a dají se pak použít jako brambory.

Většina oddenků se zpracovává na škrob, který je velmi výživný a lehce stravitelný, používá se tedy do dětských pudinků a v rekonvalescenci. Používá se také v textilním průmyslu, při výrobě čokolády a v pekařství. Odpadem při výrobě škrobu se krmí hospodářská zvířata nebo se jím hnojí.


 
 

Reklama - Kontakt
Copyright © 2010-2013 AtlasRostlin.cz
Publikování nebo šíření jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu je zakázáno.