Vyhledávání
      

kardamon obecný (Elettaria cardamomum)

 

Trvalky > 

Výška rostliny: 
od 2.0 m do 4.0 m
Barva květu: 
žlutá
Barva olistění: 
zelená
Tvar květu: 
hrozen
Tvary listů: 
kopinaté, řapíkaté
Typy listů: 
listnaté, stálezelené
Použitelné části: 
plod
Použití: 
v lékařství, v potravinářství
Náročnost: 
slunce, polostín, vlhko, teplomilná, hlinité půdy, propustné půdy, náročné

Fotogalerie (0 fotek):

Popis rostliny:  
Kardamon obecný je vytrvalá, 2 -4m vysoká rostlina vyrůstající z tlustého masitého oddenku.

Listy jsou kopinaté, krátce řapíkaté s čepelí dlouhou až 70cm a širokou 8cm. Na rozhraní pochvy a čepele je podobně jako u našich trav tupý jazýček.

Květonosné lodyhy jsou na spodu porostlé šupinami a dorůstají výšky asi 60cm. Květy vyrůstají po 3 -6 v úžlabí úzkých, tupých podpůrných listenů a vytvářejí hroznovitá květenství. Květy mají nazelenalou trojcípou korunu a jen jednu plodnou tyčinku. Ostatní tyčinky jsou srostlé v nápadný pysk, který je na okraji žlutý a uvnitř modře a bíle proužkovaný.

Plod je trojboká podélně rýhovaná, žlutavá až hnědá tobolka, která je 1 -2cm dlouhá a v průměru má asi 0,8cm. Semena jsou zploštělá, napříč vrásčitá, červenošedá až červenohnědá, dlouhá 3 -7mm a obalena tenkým bezbarvým arillem. V tobolce je jich větší počet.

Čeleď:
Zingiberaceae – zázvorníkovité

Původ:
Kardamon pochází z Přední Indie, kde roste planě ve vlhkých horských lesích, zejména na Malabarském pobřeží.

Výskyt:
Kromě země svého původu roste kardamon také na Srí Lance a pěstuje se také na Jávě, Antilách a v Guatemale.

Pěstování:
V našich klimatických podmínkách kardamon nelze pěstovat. Pěstuje se na vlhkých hlinitých půdách, ve výšce 600 -1500m n.m. na místech chráněných před větrem.

Množení:
Rostlina se množí převážně oddenky.

Použití:
Tobolky se sklízejí krátce před dozráním, zbavují se stopek a často se vybělují. Semena se ponechávají v tobolkách až do upotřebení, aby se zabránilo vypařování silice, které obsahují 3,5 -8%. Silice kardamonová velmi krásně voní.

Semena kardamonu se používají jako koření při výrobě uzenin, v pekařství a při přípravě pokrmů v domácnosti. Silice kardamonu se uplatňuje v potravinářském průmyslu při výrobě perníku, cukrovinek, čokolády, v likérnictví a také v tabákovém průmyslu a ve voňavkářství.

V lékařství se používá proti plynatosti, srdeční slabosti a jako posilující prostředek, přidává se do tinktur pro zlepšení chutě a vůně.


 
 

Reklama - Kontakt
Copyright © 2010-2013 AtlasRostlin.cz
Publikování nebo šíření jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu je zakázáno.